UPSSSC JE Building Material Practice Set 1: Here’s Top 25 Previous Year Question

Advertisement

UPSSSC JE Building Material Questions : Uttar Pradesh Subordinate Service Selection Commission (UPSSSC) has announced the exam for the Advt. No 28/2016 Junior Engineer recruitment. According to official announcement the exam will be held on 19 December 2021 [Sunday].

So the candidates who are going to participate in this exam organised by the upsssc. And want to ensure their selection, they should practice some main questions selected from the previous year question papers written by us and give a new dimension to their preparation. Here’s some most expected questions series that’s may ask in UPSSSC JE Exam 2021 from Building Material Subjects. Let’s see..

UPSSSC JE Building Material Practice Set 1- Most Asking Top 25 Civil Engineering Questions

UPSSSC JE Building Material Practice Set 1
UPSSSC JE Building Material Practice Set 1

Q 1: In a mortar, the binding material is

A. cement
B. sand
C. surkhi
D. cinder

Ans- A

Q 2: Lacquer paints

A. are generally applied on structural steel
B. are less durable as compared to enamel paints
C. consist of resin and nitro-cellulose
D. contain alcohol as thinner
E. all the above.

Ans- E

Q 3: Wrought iron contains carbon upto

A. 0.25%
B. 1.0%
C. 1.5%
D. 2%.

Ans- A

Q 4: Pick up the correct statement from the following:

A. For thin structures subjected to wetting and drying, the water cement ratio should be 0.45
B. For mass concrete structures subjected to wetting and drying, the water ratio should be 0.55
C. For thin structures which remain continuously under water, the water-cement ratio by weight should be 0.55
D. For massive concrete structures which remain continuously under water, the water cement ratio by weight should be 0.65
E. All the above.

Read :   23 December 2021 Current Affairs | Today Current Affairs

Ans-E

Q 5: Pick up the polymineralic rock from the following:

A. Quartz sand
B. Pure gypsum
C. Magnesite
D. Granite
E. None of these.

Ans- D

Q 6: Sand stone is

A. sedimentary rock
B. metamorphic rock
C. igneous rock
D. volcanic rock.

Ans-A

Q 7: If the furnace is provided with insufficient fuel at low temperatures, the type of pig iron produced, is called

A. Bessemer pig
B. Grey or foundry pig
C. White or forge pig
D. Mottled pig.

Ans-C

Q 8: Stainless steel contains

A. 18% of chromuim and 8% nickel
B. 8% of chromium and 18% of nickel
C. 12% of chromium and 36% of nickel
D. 36% of chromium and 12% of nickel.

Ans- A

Q 9: Pick up the hypabyssal rock from the following:

A. Granite
B. Dolerite
C. Basalt
D. All the above.

Ans- B

Q 10: Depending on the chemical composition and mechanical properties, iron may be classified as

Read :   RRB Group D GK Practice Set-1: Top 30 Most Asked Questions, Must Read Ahead of Examination

A. cast iron
B. wrought iron
C. steel
D. all the above.

Ans- D

Q 11: Ultimate strength to cement is provided by

A. Tricalcium silicate
B. Di-calcium silicate
C. Tri-calcium aluminate
D. Tetra calcium alumino ferrite.

Ans- B

Q 12: Elastomers can extend upto

A. five times their original dimensions
B. seven times their original dimensions
C. ten times their original dimensions
D. three times their original dimensions.

Ans- C

Q 13: Bitumen felt

A. is used as water proofing material
B. is used as damp proofing material
C. is made from bitumen and hessian fibres
D. all the above.

Ans- D

Q 14: In the method of condensation polymerization,

A. low-molecular substances are removed from the high molecular substance
B. the reaction proceeds with an evolution of ammonia
C. the reaction proceeds with an evolution of hydrogen chloride
D. all the above.

Ans- D

Q 15: In the cement the compound quickest to react with water, is

A. Tricalcium aluminate
B. Tetra-calcium alumino-ferrite
C. Tricalcium silicate
D. Dicalcium silicate.

Ans- A

Q 16: The initial setting time of lime-pozzolana, is

A. 30 minutes
B. 60 minutes
C. 90 minutes
D. 120 minutes.

Ans- D

Q 17: The clay to be used for manufacturing bricks for a large project, is dugout and allowed to weather throughout

A. the monsoon
B. the winter
C. the summer
D. none of these

Read :   UPSSSC Lekhpal Practice Set 1: Top Previous Year Gramin Parivesh Questions - JMCH

Ans- A

Q 18: Wrought iron contains carbon about

A. 1.5% to 5.5%
B. 0.5% to 1.75%
C. 0.1% to 0.25%
D. none to these.

Ans- C

Q 19: The main constituent of fly-ash, is

A. aluminium oxide
B. silica
C. ferrous oxide
D. All of these.

Ans- D

Q 20: Bitumen in

A. solid state, is called asphalt
B. semi fluid state, is called mineral tar
C. fluid state, is called petroleum
D. all the above.

Ans- D

Q 21: The plastics made from cellulose resin

A. are as clear as glass
B. are tough and strong
C. possess excellent electrical properties
D. All the above

Ans- D

Q 22: Kaolin is chemically classified as

A. metamorphic rock
B. argillaceous rock
C. calcareous rock
D. silicious rock.

Ans- B

Q 23: The rocks which are formed due to cooling of magma at a considerable depth from earth’s surface are called

A. Plutonic rocks
B. Hypabyssal rocks
C. Volcanic rocks
D. Igneous rocks.

Ans- A

Q 24: Quartzite is a

A. metamorphic rock
B. argillaceous rock
C. calcareous rock
D. silicious rock.

Ans- A

Q 25: The variety of pig iron used for manufacture of wrought iron, is

A. Bessemer pig
B. Grey or foundry pig
C. White forge pig
D. Mottled pig

Ans- C

Advertisement
Leave a Comment